witte-kerkje02.jpg

Ook dit jaar willen wij, leden van de verschillende kerken en geloofsgemeenschappen in Baarn, ons weer samen inleven in de zware tijd van Jezus, waarin hij zich voorbereidde op zijn kruisgang. Wij doen dit zoals gebruikelijk met vijf eenvoudige maaltijden van soep, brood en thee. Op donderdagen van 18.00 uur tot 19.00 uur in het Brandpunt van de Paaskerk. Mogelijk is dit de laatste keer dat wij dit daar en zo mogen doen. Wij zijn de Paaskerk bijzonder dankbaar dat wij hier 19 keer deze maaltijden hebben mogen organiseren!

Een van de pastores leidt de maaltijd in en sluit haar ook weer af. Tussen en na het eten zingen het Familiekoor van de Maria Koninginkerk en het koor van het Leger des Heils, komt er een spreker van de Vastenactie over het project vertellen of ziet u er een dvd over.

Want niet alleen is deze periode er een van bezinning op God, op onszelf, maar ook op de ander.

Dit jaar is er wel een thema: ‘Water verandert alles’, maar het is niet aan een plaats gebonden. In Afrikaanse landen als Niger, Kongo en Sierra Leone, in Midden Amerika en in het Indonesische eiland Flores legt de Vastenactie watervoorzieningen aan. Daarnaast krijgt de bevolking instructie hoe die te gebruiken en onderhouden en les in hygiëne. Veel te vaak moeten de vrouwen en meisjes vele malen per dag water van grote afstanden halen. Water dat dan ook nog verontreinigd is. Toegang tot goed water spaart die vrouwen en meisjes tijd en energie die zij beter kunnen besteden aan een inkomen voor hun gezin of een opleiding. Het is de bedoeling dat de gasten het geld dat zij uitsparen door niet thuis te koken, besteden aan dit project.

Tot slot organiseert de vastenactie een pelgrimstocht van donderdag 11 t/m zaterdag 13 april in de waterrijke omgeving van Weesp. Tijdens de tochten zijn er momenten van bezinning in een kerkje of andere bijzondere plaatsen.

De data van de maaltijden: de donderdagen 14, 21 en 28 maart en 4 en 11 april 2019 in Brandpunt aan de Oude Utrechtse weg van 18.00 – 19.00 uur.

De Veertig Dagentijd Commissie

In haar boek Rebible geeft Inez van Oord samen met haar dominee-broer Jos een nieuwe manier om naar de verhalen te kijken die in de Bijbel worden verteld. ‘Is er een nieuwe manier om de Bijbel te lezen, naar deze verhalen te luisteren, zodat ze weer gaan spreken?’ zo vragen zij zich af. Dit boek is het verslag van hun zoektocht naar deze vergeten verhalen, die voortaan op een andere manier inspireren.

In een gesprekskring van 4 bijeenkomsten zullen we ons aan de hand van dit boek over enkele van deze ‘vergeten’ verhalen buigen.

Als ‘opwarmertje’ voor deze kring zal er een avond zijn met muziek en poëzie: stukken uit de voorstelling ‘Manna voor de ziel’ van Ingrid Gans en Evelijne Swinkels-Braaksma. Zij zullen uit deze voorstelling enkele Bijbelse ‘helden’ voorbij laten komen, vergeten en bekende helden.

Introductieavond: ‘Bijbelverhalen in muziek en poëzie’kring vergeten helden feb 2019

Plaats: Witte Kerkje, Kampstraat 8, Baarn

Datum: donderdag 14 februari

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Bijeenkomsten Witte Kerkje

Data: donderdagen 21 februari, 7 maart, 21 maart,
4 april

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Bijeenkomsten Rembrandtkapel, Rembrandtlaan 20, Soest

Data: woensdagen 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april

Tijd: 13.30 – 15.30 uur

Gespreksleider: ds. Evelijne Swinkels-Braaksma

Kosten: geen; collecte na elke bijeenkomst

Meer info en opgave:

Tineke Kemper, tel. (035) 541 77 71, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(alleen voor kringbijeenkomsten; introductieavond heeft vrije inloop)

 

 

Datum
29 januari
5 februari
12 februari
13 februari
14 februari
21 februari
26 februari
7 maart
12 maart
13 maart
21 maart
26 maart
4 april
Tijd
10.00 u
12.30 u
10.00 u
10.30 u
19.30 u
19.30 u
10.00 u
19.30 u
10.00 u
10.30 u
19.30 u
10.00 u
19.30 u
Activiteit
Bijbelgespreksgroep Harry Schram
Muziek na de markt, zie blz. 6/7
Bijbelgespreksgroep Harry Schram
Koffiegroep met gesprek
Bijbelverhalen in muziek en poëzie, zie blz. 8
Vergeten helden en andere verhalen,
zie blz. 8
Bijbelgespreksgroep Harry Schram
Vergeten helden en andere verhalen
Bijbelgespreksgroep Harry Schram
Koffiegroep met gesprek
Vergeten helden en andere verhalen
Bijbelgespreksgroep Harry Schram
Vergeten helden en andere verhalen
Locatie
Doopsgezinde Kerk
Witte Kerkje
Doopsgezinde Kerk
Witte Kerkje
Witte Kerkje
Witte Kerkje
Doopsgezinde Kerk
Witte Kerkje
Doopsgezinde Kerk
Witte Kerkje
Witte Kerkje
Doopsgezinde Kerk
Witte Kerkje


Elke 3e woensdag van de maand* Koffiegroep met gesprek in het Witte Kerkje

Inloop 10.00 uur, gesprek 10.30 uur.

* N.B.: in februari en maart de 2e woensdag van de maand.

Volgende keer?

Wie wil er een volgende keer iets vertellen over een onderwerp dat hem of haar interesseert of waar plezier aan wordt beleefd? Een hobby of een mooie reis.

Graag van tevoren aanmelden bij ds. Evelijne Swinkels.

In het kader van ‘Muziek na de markt’ geeft het Beethoventrio, bestaande uit de pianist Harry Schram, de violist Leslie Somlai en de cellist Gerald Kroon, op dinsdagmiddag 5 februari om 12.30 uur een uitvoering van het prachtige tweede Pianotrio van Robert Schumann in het Witte kerkje in de Kampstraat.
Schumann schreef dit werk in 1847, natuurlijk voor zijn begaafde vrouw, de pianiste Clara Wieck, met wie hij in 1840, tegen de zin van zijn schoonvader (tevens zijn pianoleraar) was getrouwd.
muziek na de markt 1 2019

Hoewel pianotrio’s al in de 18e eeuw werden geschreven, kregen de drie instrumenten nog geen gelijkwaardige partij uitgeschreven. Zo schreven Haydn en Mozart schreven wel pianotrio’s, maar eigenlijk voor piano en viool met een ondersteunende cello. Dit vaak in tegenstelling tot hun strijkkwartetten, waarin de gelijkwaardigheid van de instrumenten meer naar voren komt. Het was Ludwig van Beethoven die voor het eerst de gelijkwaardigheid van de drie instrumenten liet klinken in zijn pianotrio’s. Ook Schumann gaat uit van die gelijkwaardigheid, dat duidelijk is te horen in zijn eerste twee pianotrio’s, die hij vrij kort na elkaar heeft geschreven, ondanks het verschil in opusnummer (63 en 80). Het tweede pianotrio is een evenwichtig gecomponeerd werk.
Schumann omschreef het zelf als een werk dat vriendelijker en kunstzinniger was geschreven dan het eerste.

In het eerste deel ‘Sehr lebhaft’ horen we de geniale Schumann. Het werk begint met een krachtige inzet in een 6/8 maat, een maatsoort die ruimte biedt, maar nooit gewelddadig wordt. Dan gaat hij over naar een lyrisch thema, dat hij daarna prachtig verwerkt door de drie instrumenten. De doorwerking is opgebouwd uit prachtige canonische opeenvolgingen van ritmische motieven. Inspannend, maar wel een heel boeiend gecomponeerd onderdeel. We vinden hier stukjes uit zijn Liederkreis opus 39 in terug.
Het tweede deel ‘Mit innigem Ausdruck’ begint met een ritmische opzet van piano en cello, waartegen de viool een lyrische thema speelt. Schumann wisselt tot tweemaal toe van tempo in dit deel door in de thema’s, bij een iets pregnantere begeleiding van de piano, de strijkers de lyriek in een ‘Lebhaft’ te laten klinken. Ook de wisseling van toonaarden maakt het tot een spannende compositie.
Het derde deel ‘In mäßiger Bewegung’ is gebaseerd op een soort volksdansmotief, met canonische imitaties. De muziek van het laatste deel ‘Nicht zu rasch’ is gebaseerd op het samenspel van drie contrasterende elementen van het eerste thema, dat wordt ingezet door de piano en een staccato antwoordt krijgt in de cello, dat weer door de viool op een bezielende wijze wordt voortgezet. Heel spannend hoe Schumann de drie instrumenten in een lichtvoetige manier van componeren, spanning weet te brengen door middel van toonladderfiguren.
Het tweede pianotrio is een boeiend, lyrisch werk dat in de kamermuziekliteratuur te weinig wordt gehoord.

Harry Schram studeerde piano, kamermuziek en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Uhlhorn en Frits Knol.
In Berlijn zette hij zijn studie voort bij Prof. Schlesier, piano en Prof. Stauch, liedinterpretatie. In Wenen volgde hij een aantal lessen bij Jörg Demus en in Stockholm een masterclass bij Gerald Moore. Terug in Nederland studeerde hij verder bij Marinus Flipse.
Als kamermusicus werkt Harry Schram samen met zangers en instrumentalisten.
Hij is een van de oprichters van de Baarnse muziekschool ‘Muziek en Dans’.
Naast muziek studeerde hij andragologie, theologie en filosofie.

muziek na de markt 1 2019 2

Leslie Somlai is geboren in Budapest, Hongarije, waar hij zijn vioolstudie begon.
Na de opstand in 1956 emigreerde zijn familie naar Sydney, Australië, waar hij op het Conservatorium van Sydney viool studeerde. Sinds 1966 woont hij in Nederland waar hij in 1969 eindexamen deed aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.
Vanaf 1971 werkte hij in het Radio Filharmonisch Orkest te Hilversum als een van de concertmeesters. Hij was docent aan Conservatorium te Hilversum. Daarnaast speelt hij in diverse kamermuziekensembles. Hij vormt een vast duo met de pianist Harry Schram.

Gerald Kroon begon op twaalfjarige leeftijd met cellospelen.
Vervolgens studeerde hij aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, en combineerde dit met zijn functie als cellist in het Brabants Orkest.
Vanaf 1967 was hij verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum.
Hij maakt deel uit van diverse kamermuziekensembles.

Al vanaf 1999 wordt er rond Kerstmis een expositie gehouden met diverse kunstwerken; de laatste mag succesvol worden genoemd. Er waren 36 creaties (9 deelnemers) tot en met de jaarwisseling te bewonderen! Komend najaar hopen wij voor de negentiende maal een expositie met hetzelfde enthousiasme te kunnen laten zien en nodigen iedereen uit om hieraan mee te doen. U bent vrij in de keuze van het onderwerp.

Kijk om u heen, laat u inspireren en gun anderen een blik op uw wereld. Schilderen, tekenen, fotografie, boetseren, plastiek, naaldkunst, gedichten, alle uitingen zijn van harte welkom!

Nadere details volgen nog in het novembernummer; het ligt in de bedoeling alles ‘op te hangen’ dan wel neer te zetten op vrijdag 23 november. U kunt altijd contact met ons opnemen.

Gerdy en Henk Staverman
Uytenbosch 15
Tel. 5413003

Harry van der Lit
Snipstraat 18
Tel. 5411313

Pagina 1 van 2

Preekrooster

Datum
Aanvang 10.30 u
3 febr.
10 febr. Dg. Kerk
17 febr.
24 febr. Dg. Kerk
3 maart
10 maart Dg. Kerk
17 maart
24 maart Dg. Kerk
31 maart
7 april
14 april Dg. Kerk
18 april Dg. Kerk
21 april
28 april Dg. Kerk
Predikant
Mw. M. van Zoest
Hr. L. Kraak
Ds. E. Swinkels-Braaksma
Ds. M. van Woerden
Ds. E. Swinkels-Braaksma
Ds. E. Swinkels-Braaksma
Ds. M. de Jong
Ds. J. van Woerden-Surink
Liturgiegroep o.l.v. A. Annes
Ds. J. den Ouden
Ds. E. Swinkels-Braaksma
Ds. E. Swinkels-Braaksma
Witte donderdag / Avondmaal
Ds. L. Jansen
Pasen
Ds. M. Eberwijn-Verveld
Dienstdoende
bestuursleden
Mw. Janson
Hr. Oldekamp
Mw. Sluys
Mw. Switzer
Mw. Keyzer
Mw. Gille
Mw. Bakker
Mw. Van der Werf
Mw. Sluijs
Mw. Janson
Hr. Oldekamp
Mw. Gille
Mw. Keijzer
Mw. Bakker
Mw. Janson
Hr. Oldekamp
Mw. Boot
Mw. Sluijs
Mw. Switzer
Mw. Van der Werf
Mw. Keijzer
Dienstdoende
commissieleden
Mw. Boot
Tel. 54 11 912
 
Mw. Simon van Leeuwen
Tel. 54 12 711
 
mw. Boot
Tel. 54 11 912
 
Mw. Simon van Leeuwen
Tel. 54 12 711
 
Mw. Boot
Tel. 54 11 912
Mw. Simon van Leeuwen
Tel. 54 12 711
 
 
Mw. Boot
Tel. 54 11 912
 
1e Collecte
St. H.A.N.D.S.
 
Hospice de Luwte
 
Voedselbank
 
40 dagentijd
 
40 dagentijd
40 dagentijd
 
 
SAM2
 
Autodienst*
Hr. Van Brussel
Tel. 06 51 58 30 38
Mw. Gille
Tel. 52 37 911
Mw. Wijchers
Tel. 54 11 734
Mw. Gille
Tel. 52 37 911
Mw. Wijchers
Tel. 54 11 7 34
Hr. Van Brussel
Tel. 06 51 58 30 38
Mw. Wijchers
Tel. 54 11 734
Mw. Gille
Tel. 52 37 911
Mw. Wijchers
Tel. 54 11 734
Mw. Gille
Tel. 52 37 911
Hr. Van Brussel
Tel. 06 51 58 3038
Mw. Wijchers
Tel.  54 11 734
Hr. Van Brussel
Tel.  06 51 58 30 38
Hr. Van Brussel
Tel. 06 51 58 30 38

* Als u geen afspraak kunt maken met de autodienst, of als u deze wilt ruilen, belt u dan met mw. C.G. Bakker - Hänisch ten Cate. tel. 541 69 26

ANBI

Afdeling Baarn van de
Vrijzinnigen Nederland

Kampstraat 8
3741 AR Baarn
RSIN: 800-11390

 

Facebook Image

Bestuur

G.J. Oldekamp Voorzitter

C.G. Bakker-Hänisch ten Cate Secretaris
Tel.: 035-5416926

A.M. Janson-Snel Penningmeester

H.J. Staverman lid

De bestuurders zijn onbezoldigd.

De voorgangers worden bezoldigd conform Centrale regeling van het hoofdbestuur te Amersfoort.

De balans, de staat van baten en de toelichting kunt u hier downloaden.

Predikant

Ds. Evelijne Swinkels-Braaksma

Reinoutsgaarde 26
3436 RB Nieuwegein

Verhuur Witte Kerkje: 

Mw. Annette Alberts

email

baarn24.jpg
© 2016 Witte kerkje Baarn